Sterilisaation purku naisella

Sterilisaation purkaminen saattaa tulla ajankohtaiseksi elämäntilanteessa tapahtuneiden muutosten seurauksena.

Sterilisaatio voidaan tehdä naiselle usealla tekniikalla, mikä vaikuttaa toimenpiteen purkamiseen. Aiemmin, varsinkin synnytyksen jälkeen, saatettiin poistaa osa munatorvista (ns. Pomeroy-tekniikka), jolloin munatorvien toiminnan palauttaminen on vaikeaa. Myös ns. polttotekniikkaa on käytetty aiemmin, jolloin munatorvea voi tuhoutua laajalti.

Useimmiten sterilisaatio on tehty Filshie-klipsien avulla, jolloin munatorvea menetetään varsin vähän ja edellytykset korjausleikkaukselle ovat hyvät. Uusin on Essure-menetelmä, jossa kohdun tähystyksessä asetetaan munatorven sisälle metallinen kappale, joka tukkiin munatorvet, eikä purkuleikkaus ole tällöin mahdollinen.
 

Esitutkimukset

Sterilisaation purun harkitsemista varten tarvitaan tiedot tehdystä toimenpiteestä (leikkauskertomus), aiemmista raskauksista/synnytyksistä, ja miehen spermanäyte hedelmällisyyden varmistamiseksi. Naisen terveydentila on oltava normaali mahdollisen raskauden kulkua ajatellen. Munasarjojen toiminta on oltava normaalia, mistä on merkkinä normaali kuukautiskierto. Ennen toimenpidettä täytyy tehdä gynekologinen tutkimus ja tarpeen mukaan ultraäänitutkimus. Nämä tiedot täytyy olla leikkaavan lääkärin tiedossa ennen lopullista leikkauspäätöstä.
 

Leikkaus

Sterilisaation purkuleikkaus suoritetaan yleensä avaamalla vatsaontelo (laparotomia), ja munatorvien yhdistäminen tapahtuu mikroskoopin avulla käyttämällä hyvin ohutta ommelainetta 2 - 3 kerroksessa. Toipuminen kestää sen jälkeen 2 - 3 viikkoa, minkä jälkeen raskautta voidaan yrittää. Suurin todennäköisyys raskaudelle on vuoden sisällä toimenpiteestä.


Leikkauksen jälkeen

Sairausloman pituus riippuu työstäsi ollen yleensä 1 - 3 viikkoa. Toimenpiteen jälkeen on pieni riski munatorviraskaudesta, minkä vuoksi raskauden sijainti tulee varmistaa 6 - 7 raskausviikolla.
 

Tulokset

Purkuleikkauksen onnistuminen riippuu monista tekijöistä. On huomattava, että 40 ikävuoden jälkeen raskauden todennäköisyys laskee nopeasti ja yli 43-vuotiaalle ei leikkausta yleensä kannata tehdä. Mikäli muutoin edellytykset raskaudelle ovat ideaaliset, on raskauden todennäköisyys 60 - 70 % toimenpiteen jälkeen.

Vaihtoehtona purkuleikkaukselle on koeputkihedelmöitys. Kustannuksiltaan leikkaus vastaa yhtä koeputkihedelmöityshoitoa. Parhaasta hoitovaihtoehdosta voit keskustella leikkaavien lääkäreiden kanssa.


Kohdun ja munasarjojen toimenpiteet

Vatsaontelon tähystyksessä (laparoskopia) voidaan tutkia kohdun ja sivuelinten rakennetta esimerkiksi lapsettomuustapauksissa tai vatsan kiputiloissa. Tutkimuksessa voidaan todeta mahdollinen endometrioosi ja poistaa tautipesäkkeet. Munasarjoista voidaan poistaa poikkeavat muodostumat (kystat, endometrioosipesäkkeet jne.). Kohdusta voidaan poistaa kohdun lihaskasvaimia (myomat).

Toipuminen tähystysleikkauksesta on nopeaa, sairauslomaa tarvitaan yleensä vain muutama päivä.

 

Gyneko TV

Miestenklinikka Amigo

Nuorten naisten Gyneko

Äitiysneuvola

Facebook